Orthorexie: Když se zdravé stravování stane chorobným

.

. Zdroj: Farhad Ibrahimzade on Unsplash

Markéta Grosmanová
Diagnózy

Orthorexia  je porucha příjmu potravy, která se vyznačuje nezdravou posedlostí „zdravým" stravováním. Nemocní věnují nadměrnou pozornost kvalitě a typu potravin, které konzumují, a striktně se vyhýbají potravinám, které považují za nezdravé. Tato posedlost může vést k řadě fyzických a psychických problémů.

Článek odborně garantovala: Mgr. Bc. Michaela Kajfoszová, psycholožka on-line poradny MOJRA (www.mojra.cz)

Termín „ortorexie" odborně orthorexia nervosa poprvé zavedl v roce 1997 Steven Bratman, americký lékař. Nemoc popsal jako "fixaci na zdravou stravu, která přesahuje zdravé obavy o výživu a stává se posedlostí, která negativně ovlivňuje život člověka." 

Článek si poslechněte i v audioverzi:

Příznaky ortorexie

Nemocní jsou zcela pohlcení myšlenkami na jídlo, plánováním stravy a zkoumáním „zdravých“ potravin. To jim zabírá velkou část mozkové kapacity a tráví tím doslova hodiny a hodiny.

Striktní dodržování „zdravých“ stravovacích pravidel:

Lidé s ortorexií si obvykle stanovují přísná pravidla o tom, co mohou a nemohou jíst.

Tato pravidla se mohou lišit v závislosti na individuálních přesvědčeních, ale často zahrnují vyhýbání se zpracovaným potravinám, cukrům, tukům, živočišným produktům, lepku a dalším "nezdravým" složkám potravy.

Nadměrná úzkost z konzumace „nezdravých“ potravin způsobuje

Pocit viny po konzumaci „nezdravých“ potravin. Ty mohou vést k sebetrestání, jako je nadměrné cvičení nebo laxativní chování.

Ztráta zájmu o jiné aktivity kvůli zaměření na stravu, nemocní zanedbávají jiné důležité aktivity, jako je práce, koníčky a sociální život.

Sociální izolace kvůli stravovacím omezením, to znamená, že se vyhýbají společným jídlům nebo stravování v restauracích, protože se bojí, že by se jim mohlo nabízet jídlo, o kterém se domnívají, že není zdravé. To může vést k sociální izolaci a osamělosti.

Fyzické zdravotní problémy. Ortorexie může vést k řadě fyzických zdravotních problémů včetně podvýživy, únavy, svalové slabosti, osteoporózy a problémů s reprodukcí.

Diagnostika

Nemoc se obvykle rozpozná na základě klinického rozhovoru a dotazníků. Neexistuje žádný specifický test pro diagnostiku ortorexie, ale lékaři a psychologové budou hledat výše uvedené příznaky. Problém ale je, že na nemoc se nemusí hned přijít, protože zdravá strava se neprojevuje hubnutím nebo zdravotními potížemi. Psychické problémy tak mohou být dlouho skryty. 

Léčba ortorexie 

Obvykle zahrnuje kombinaci psychoterapie a nutričního poradenství:

Psychoterapie: Kognitivně-behaviorální terapie může pomoci identifikovat a změnit nezdravé myšlenky a vzorce chování. Pomáhá také vyvinout zdravější vztah k jídlu a stravování.

Nutriční poradenství: Nutriční poradce může pomoci vytvořit zdravý stravovací plán, navíc může také vyvrátit některé představy o zdravém jídelníčku, které nejsou pravdivé, jsou neužitečné a není smysluplné je dodržovat. Co může udělat okolí? 

Pamatujte, že ortorexie je duševní porucha, a ne něco, co si člověk dělá záměrně. Vyhněte se kritice a soudům a naslouchejte bez posuzování. Uzdravování je proces, který vyžaduje čas a trpělivost. 

Rizikové faktory ortorexie

Perfekcionismus: Lidé s perfekcionistickými tendencemi touží po dokonalém stravování a mohou být posedlí dodržováním striktních pravidel.

Problémem bývá i nízká sebeúcta, “dokonalé” stravování se může stát nástrojem pro zlepšení sebevědomí a pocitu vlastní hodnoty.

Potíže může spustit také tlak na výkon, vyšší je také riziko v prostředí a kultuře s důrazem na úspěch a vzhled, což je ale v podstatě všude.

Stejně jako u dalších poruch příjmu potravynegativní vliv také rodina, zejména pokud se vyskytla porucha příjmu potravy u někoho z rodičů, případně pokud dítě dostává negativní zpětnou vazbu ohledně svého vzhledu a stravovacích návyků.

Orthorexie

Co to je: Porucha příjmu potravy, která se vyznačuje nezdravou posedlostí "zdravým" stravováním.

Příznaky: Nemocní jsou zcela pohlcení konzumací "zdravých" potravin, stanovují si přísná pravidla, co (ne)jíst, pocit viny po konzumaci "nezdravých" potravin, který může vést k sebetrestání, ztráta zájmu o jiné aktivity, vyhýbání se společným jídlům, podvýživa, únava, osteoporóza a problémy s reprodukcí.

Léčba: Neexistuje univerzální léčba, obvykle zahrnuje kombinaci terapie, nutriční podpory a v závažných případech i hospitalizace.

Prevence: Důležitá je osvěta o zdravém stravování a vnímání těla, včasná identifikace rizikových faktorů a dostupná pomoc. Nemoc se často vyskytuje ve více generacích, protože návyky a také vztah k tělu si děti nesou od svých rodičů.

Poruchy příjmu potravy

Jaké jsou druhy poruch příjmu potravy ? Mezi takzvané PPP patří:
• Mentální anorexie
• Bulimie
• Záchvatovité přejídání
• Ortorexie