Jídla, která umí obejmout: 4 české Comfort Food, které vám zpříjemní podzim
Existují jídla, která nás dokážou vrátit v čase, třeba k babičce do kuchyně. Jsou jednoduchá, poctivá, a přesto nepřekonatelná. U takzvaných comfort food nejde jen o chuť, ale i o pocit tepla a nostalgie, což v nás vyvolává pocit zvláštního uspokojení. A to obzvlášť ve chvílích, kdy se necítíme dobře.
Když jsem byla dítě, mohla jsem se ve svém životě spolehnout na několik věcí. A jednou z nich byl fakt, že po návratu domů z lyžáku, tábora nebo soustředění, na mě doma čekalo kuře na paprice. Vždycky. Bez výjimky. Možná proto se k tomuto receptu ve vypjatějších životních situacích tak ráda vracím.
Comfort food fungují jako „emocionální kotvy“. Pomáhají nám s pocitem sounáležitosti, vyvolávají v nás příjemné vzpomínky a dokáží nás alespoň na chvilku zklidnit. Potvrzuje to i studie z časopisu Psychological Science, která dokázala, že lidé se k těmto jídlům vracejí, když pociťují výraznější stres nebo se cítí osaměle.
Recepty, které vám utkvěly v paměti a které vás dokáží „obejmout“ nemusí být gastronomickým zázrakem. Naopak. Často to bývají obyčejná jídla, která se dají uvařit i ve chvíli, kdy není v lednici ani ve špajzu skoro nic. Zkusíte se do dětství přenést pomocí škubánků s mákem, holandským řízkem, knedlíkem s vajíčky nebo krupicovou kaší?
Škubánky s mákem
Škubánky jsou důkazem, že z trochy brambor se dá udělat něco, co má potenciál. Samozřejmě si je můžete udělat jako přílohu (třeba k vepřové pečeni na houbách), nicméně posypané modrým mákem a zalité horkým máslem jsou prostě lepší!
- Uvařte brambory (ideálně typ C), ledabyle slijte a rozšťouchejte s trochou hrubé mouky do hladkého těsta.
- Z těsta odkrajujte kousky lžící namočenou v másle.
- Bohatě posypejte cukrem, mákem a dostatečně polijte rozpuštěným máslem.
- Jezte v tichu. Nebo u pohádky.
Holandský řízek s kaší
Je to jídlo, které vás velmi ochotně přesune do stavu „přecpáno, ale šťastno" a donutí vás u nedělního filmu pro pamětníky zavřít oči.
- Smíchejte mleté vepřové maso s nastrouhaným sýrem (porušme tradici a použijme něco jiného než eidam, ementál bude určitě lepší), solí a pepřem.
- Přidat můžete i trochu rozpuštěného másla a pár lžic mléka.
- Tvarujte placky a obalte je v trojobalu.
- Smažte dozlatova, nejlépe na sádle a podávejte s bramborovou kaší. A nezapomeňte na okurku!
Knedlík s vajíčkem
Knedlík s vajíčkem je večeře za pět minut, která v podstatě není ničím jiným než vzpomínkou na dětství. Je to jídlo, které milujete, ale nikdy to veřejně nepřiznáte.
- Nakrájejte houskový knedlík na kostičky.
- Na pánvi osmahněte cibuli na másle (cibuli můžete vynechat, máslo nikoli!), přidejte knedlíky a restujte do křupava.
- Zalijte rozšlehanými vejci, osolte, opepřete a míchejte.
- Jezte s čím chcete a hlavně bez výčitek!
Krupicová kaše
Jestli existuje něco, co uklidní každou českou duši, je to krupicová kaše. Teplá, mléčná, se záplavou másla, kakaa nebo skořice.
- Přiveďte mléko lehce pod bod varu.
- Za stálého míchání přisypávejte dětskou krupičku (cca 5-6 lžic na půl litru) a vařte asi 5 minut do zhoustnutí a oslaďte.
- Přidejte kus másla, posypte kakaem nebo skořicí a cukrem.
- Míchejte, dělejte máslu cestičky, jezte od kraje a přisypávejte co chcete!