Jídla, která dokáží objímat: České comfort food vám zpříjemní nejen podzim

Jídla, která obejmou: Těchto 5 českých comfort food vám zpříjemní podzim

Jídla, která obejmou: Těchto 5 českých comfort food vám zpříjemní podzim Zdroj: iStock

Jídla, která obejmou: Těchto 5 českých comfort food vám zpříjemní podzim
Jídla, která obejmou: Těchto 5 českých comfort food vám zpříjemní podzim
Jídla, která obejmou: Těchto 5 českých comfort food vám zpříjemní podzim
4 Fotogalerie
Iveta Mazáčová
Gastro
Diskuze (0)

Některé pokrmy nás dokážou vrátit v čase. Jsou skromné a často je vykouzlíme, i když zrovna nemáme nakoupeno. U takzvaných comfort food nejde jen o chuť, ale i o silný pocit tepla a nostalgie. A to obzvlášť ve chvílích, kdy se necítíme zrovna ve své kůži.

Když jsem byla dítě, provázela mě jedna stálá jistota. Po návratu domů ze školy v přírodě, tábora nebo soustředění, na mě doma čekalo kuře na paprice. Vždycky. Bez výjimky. Možná proto se k tomuto receptu ve vypjatějších životních situacích tak ráda vracím. 

Comfort food fungují jako „emocionální kotvy“. Pomáhají nám s pocitem sounáležitosti, vyvolávají v nás příjemné vzpomínky a dokážou nás alespoň na chvilku zklidnit. Potvrzuje to i studie z časopisu Psychological Science, která dokázala, že lidé se k těmto jídlům vracejí, když pociťují výraznější stres nebo se cítí osaměle.

Recepty, které vám utkvěly v paměti (i té chuťové) a které vás „obejmou“ když je potřeba, nemusí být vrcholem gastronimie. Naopak. Často to bývají obyčejná jídla, která se dají uvařit i když v lednici není skoro nic.

Zkusíte se do svého komfortního období přenést pomocí škubánků s mákem, smažáku, knedlíku s vejci nebo smaženky?

Škubánky s mákem

Škubánky jsou důkazem, že z trochy brambor se dá udělat něco, co má obrovský potenciál. Samozřejmě si je můžete udělat jako přílohu (třeba k vepřové pečeni na houbách), nicméně posypané mákem a zalité horkým máslem jsou prostě lepší.

  • Uvařte brambory, ledabyle slijte (tak aby v nich zůstala trocha vody) a rozšťouchejte, přisypte trochou hrubé mouky a přikryjte pokličkou. Po chvilce směs zpracujte do hladkého těsta.
  • Z těsta odkrajujte kousky lžící namočenou v másle.
  • Bohatě posypte cukrem, mákem a dostatečně polijte rozpuštěným máslem.
  • Jezte v tichu. Nebo u pohádky.

Smažák

Je to jídlo, které hodně z nás jí nejraději o samotě. Protože když to nikdo nevidí, tak se to nepočítá! Je to klasika, která (pokud jí berete na milost) nikdy neomrzí.

  • Vezměte blok sýra (pokud jste čistokrevný klasik, tak kupte cihlu eidamu, hodně z nás už si ale zvyklo spíše na goudu) a obalujte v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka). Obalte klidně i dvakrát. 
  • Smažte dozlatova, nejlépe na oleji s trochou sádla nebo přepuštěného másla.
  • Jezte s bramborem nebo hranolkami, domácí tatarkou a samozřejmě oblohou z červeného a bílého zelí!
  • Tip: jak na to, aby vám sýr nevytekl během smažení, se dozvíte ve videu.

Video placeholder
Fenomén smažený sýr: Proč ho máme tak rádi? • Zdroj: Prostě fenomén!

Knedlík s vajíčkem

Knedlík s vajíčkem je večeře za pět minut, která v podstatě není ničím jiným než vzpomínkou na pondělní večeři. Protože z nedělní svíčkové v lednici zbyl právě jenom knedlík.

  • Nakrájejte houskový knedlík na kostičky.
  • Na pánvi osmahněte cibuli na másle (cibuli můžete vynechat, máslo nikoli!), přidejte knedlíky a restujte do křupava.
  • Zalijte rozšlehanými vejci, osolte, opepřete a míchejte.
  • Jezte s čím chcete, hlavně bez výčitek!

Smaženka

Jestli existuje něco, co uklidní každou českou duši, je to obyčejná smaženka. Která se samozřejmě dělá v každém kraji trochu jinak. Nicméně základ je všude stejný. Chleba, smažené vajíčko a trochu hořčice.

  • Vezměte pátek chleba a potřete ho hořčicí.
  • Rozšlehejte vajíčko s trochou strouhanky a vody nebo mléka, solí a pepřem a usmažte jako omeletu na rozpáleném oleji. Vzniklou placku přehněte napůl a položte na plátek chleba.
  • A teď to nejzábavnější! Přidejte si co chcete. Nakládanou okurku, rajče, tence nakrájenou cibuli, strouhaný sýr. Prostě cokoliv, co vám připomene bufet, odkud jste si ji kupovali a jedli rovnou z tácku.

Krupicová kaše

Jestli existuje něco, co uklidní každou českou duši, je to krupicová kaše. Teplá, mléčná, se záplavou másla, kakaa nebo skořice.

  • Přiveďte mléko lehce pod bod varu.
  • Za stálého míchání přisypávejte dětskou krupičku (asi 5–6 lžic na půl litru) a vařte asi 5 minut do zhoustnutí a oslaďte.
  • Přidejte kus másla, posypte kakaem nebo skořicí a cukrem.
  • Míchejte, dělejte máslu cestičky, jezte od kraje a přisypávejte co chcete!

Tak schválně. Které z těchto jídel je vašemu srdci nejblíž?

Začít diskuzi