Jídla, která dokáží objímat: České comfort food vám zpříjemní nejen podzim
Některé pokrmy nás dokážou vrátit v čase. Jsou skromné a často je vykouzlíme, i když zrovna nemáme nakoupeno. U takzvaných comfort food nejde jen o chuť, ale i o silný pocit tepla a nostalgie. A to obzvlášť ve chvílích, kdy se necítíme zrovna ve své kůži.
Když jsem byla dítě, provázela mě jedna stálá jistota. Po návratu domů ze školy v přírodě, tábora nebo soustředění, na mě doma čekalo kuře na paprice. Vždycky. Bez výjimky. Možná proto se k tomuto receptu ve vypjatějších životních situacích tak ráda vracím.
Comfort food fungují jako „emocionální kotvy“. Pomáhají nám s pocitem sounáležitosti, vyvolávají v nás příjemné vzpomínky a dokážou nás alespoň na chvilku zklidnit. Potvrzuje to i studie z časopisu Psychological Science, která dokázala, že lidé se k těmto jídlům vracejí, když pociťují výraznější stres nebo se cítí osaměle.
Recepty, které vám utkvěly v paměti (i té chuťové) a které vás „obejmou“ když je potřeba, nemusí být vrcholem gastronimie. Naopak. Často to bývají obyčejná jídla, která se dají uvařit i když v lednici není skoro nic.
Zkusíte se do svého komfortního období přenést pomocí škubánků s mákem, smažáku, knedlíku s vejci nebo smaženky?
Škubánky s mákem
Škubánky jsou důkazem, že z trochy brambor se dá udělat něco, co má obrovský potenciál. Samozřejmě si je můžete udělat jako přílohu (třeba k vepřové pečeni na houbách), nicméně posypané mákem a zalité horkým máslem jsou prostě lepší.
- Uvařte brambory, ledabyle slijte (tak aby v nich zůstala trocha vody) a rozšťouchejte, přisypte trochou hrubé mouky a přikryjte pokličkou. Po chvilce směs zpracujte do hladkého těsta.
- Z těsta odkrajujte kousky lžící namočenou v másle.
- Bohatě posypte cukrem, mákem a dostatečně polijte rozpuštěným máslem.
- Jezte v tichu. Nebo u pohádky.
Smažák
Je to jídlo, které hodně z nás jí nejraději o samotě. Protože když to nikdo nevidí, tak se to nepočítá! Je to klasika, která (pokud jí berete na milost) nikdy neomrzí.
- Vezměte blok sýra (pokud jste čistokrevný klasik, tak kupte cihlu eidamu, hodně z nás už si ale zvyklo spíše na goudu) a obalujte v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka). Obalte klidně i dvakrát.
- Smažte dozlatova, nejlépe na oleji s trochou sádla nebo přepuštěného másla.
- Jezte s bramborem nebo hranolkami, domácí tatarkou a samozřejmě oblohou z červeného a bílého zelí!
- Tip: jak na to, aby vám sýr nevytekl během smažení, se dozvíte ve videu.
Knedlík s vajíčkem
Knedlík s vajíčkem je večeře za pět minut, která v podstatě není ničím jiným než vzpomínkou na pondělní večeři. Protože z nedělní svíčkové v lednici zbyl právě jenom knedlík.
- Nakrájejte houskový knedlík na kostičky.
- Na pánvi osmahněte cibuli na másle (cibuli můžete vynechat, máslo nikoli!), přidejte knedlíky a restujte do křupava.
- Zalijte rozšlehanými vejci, osolte, opepřete a míchejte.
- Jezte s čím chcete, hlavně bez výčitek!
Smaženka
Jestli existuje něco, co uklidní každou českou duši, je to obyčejná smaženka. Která se samozřejmě dělá v každém kraji trochu jinak. Nicméně základ je všude stejný. Chleba, smažené vajíčko a trochu hořčice.
- Vezměte pátek chleba a potřete ho hořčicí.
- Rozšlehejte vajíčko s trochou strouhanky a vody nebo mléka, solí a pepřem a usmažte jako omeletu na rozpáleném oleji. Vzniklou placku přehněte napůl a položte na plátek chleba.
- A teď to nejzábavnější! Přidejte si co chcete. Nakládanou okurku, rajče, tence nakrájenou cibuli, strouhaný sýr. Prostě cokoliv, co vám připomene bufet, odkud jste si ji kupovali a jedli rovnou z tácku.
Krupicová kaše
Jestli existuje něco, co uklidní každou českou duši, je to krupicová kaše. Teplá, mléčná, se záplavou másla, kakaa nebo skořice.
- Přiveďte mléko lehce pod bod varu.
- Za stálého míchání přisypávejte dětskou krupičku (asi 5–6 lžic na půl litru) a vařte asi 5 minut do zhoustnutí a oslaďte.
- Přidejte kus másla, posypte kakaem nebo skořicí a cukrem.
- Míchejte, dělejte máslu cestičky, jezte od kraje a přisypávejte co chcete!


















