Člověk je naprogramován k tomu, aby mu jídlo přinášelo uspokojení, říká terapeut Martin Cvrkal

...

... Zdroj: Cole Keiste on Unsplash

Rozhodli jste se zkusit jíst zdravěji a více se hýbat, protože byste chtěli mít o pár kilo méně? „Každá motivace a každý čas je správný. Pokud to tak cítíte, je na to správný čas," říká Martin Cvrkal, terapeut, který se kromě jiného zaměřuje i na psychiku při shazování váhy. Co je podle něj nejdůležitější, aby člověk zvládl změnu a dosáhl konečně svého cíle?

Není důležité, jestli chcete hubnout proto, abyste byli zdravější, nebo proto, abyste se vešli do kalhot, či se sami sobě více líbíli. Každá motivace je dobrá, co je ale mnohem důležitější, je nastavení postupných kroků.

„V terapii tomu říáme nastavení takzvaných smart cílů, jinými slovy učíme klienty pochválit se a cítit uspokojení i z menších krůčků. To pomůže udržet motivaci a dobrý pocit – pokud si řeknu, že budu spokojen, až zhubnu padesát kilo, pak je docela těžké po celou dobu nějaké nadšení udržet," vysvětluje terapeut Martin Cvrkal.

Je důležité se naučit odměňovat za menší úspěchy. Například za to, že jste dnes jedli dostatek zeleniny. Že jste v obchodě nešli uličkou se sladkostmi, ale naopak jste si koupili a uvařili k obědu luštěniny, ačkoli to ještě před pár týdny nebyla vaše přirozenost.

„Člověk je naprogramován k tomu, aby mu jídlo dělalo radost, přinášelo uspokojení, protože díky tomu mohl přežít," vysvětluje Martin Cvrkal. Jenže jak to zvládnout, když aktuálně žijeme jídlem vlastně obklopeni? Útočí na nás doslova na každém kroku, nákup nebo oběd si můžeme objednat domů na pár kliků.

Jak má člověk jíst, jen když má hlad? Při hubnutí hraje psychika klíčovou roli. Co je hédonická složka jídla? Co jsou sabotážní myšlenky? Proč stačí jen jedna malá změna a jak přijít, která to je? Vše o hubnutí bez jo-jo efektu probral Damien Dante s terapeutem Martinem Cvrkalem. Celé video sledujte zde:

Video placeholder
S Martinem Cvrkalem o předsevzetích a Novém roce • Zdroj: Adam Blaha / CNC

Zdroj: autorský článek