Od kysaného zelí k pečujícímu krému: Proces kvašení má své místo i v koupelně citlivek
Kvašené potraviny jsou známé už tisíce let a mnozí jsme již zakusili jejich blahodárné účinky na trávení či imunitu. Kimči, kombucha, kefír nebo miso si zkrátka získaly místo v našich ledničkách a nyní aspirují i na poličky koupelen či toaletních stolků.
Fermentace je přirozený biologický proces, při kterém bakterie a kvasinky rozkládají složité molekuly na jednodušší látky. Kvašením či kysáním vzniká alkohol a kyselina mléčná, případně octová, a všechny tyto látky fungují jako přírodní konzervanty. Odjakživa se jednalo o účinnou techniku, díky níž mohli předkové uchovávat a zpracovávat přebytky potravin či úrody, zejména té, pro kterou nebylo vhodné sušení a tepelná úprava. Což bylo žádané!
Takové potraviny bylo nejen bezpečné konzumovat, ale navíc i chutnaly. Trávicí systém se s nimi lépe popasoval díky přeměně složitých nutričních látek na jednodušší, navíc obsahovaly pro imunitu zásadní laktobacily. Jak ale mohou být tyto benefity zajímavé pro kosmetický průmysl? Není to jen další módní trend? Anebo byste se měli pro nový krém vydat i vy?
Kvašení a kosmetika
Proces fermentování se tak zdá jako inovativní proces, který přináší řadu výhod – od zvýšení účinnosti produktů díky zmenšování molekul a tvoření nových přes přirozené konzervační vlastnosti až po minimalizaci alergických reakcí.
„Fermentace je v kosmetice revoluční proces, který umožňuje rozklad složek na menší molekuly, čímž zvyšuje jejich biologickou dostupnost a účinnost. Díky tomu mohou aktivní látky pronikat hlouběji do pokožky a přinášet rychlejší a efektivnější výsledky,“ vysvětluje doktorka farmacie a generální ředitelka Pure District Lucia Havlíková. Výsledkem používání produktů s kvašenými látkami je rychlejší regenerace, hydratace a celkové zlepšení stavu pleti.
„Fermentace není jen procesem rozkladu, ale také tvorby nových molekul. Vznikají peptidy, aminokyseliny a další bioaktivní látky, které mohou mít unikátní účinky na pleť. Tyto nové molekuly často zvyšují antioxidační schopnosti produktu, posilují ochrannou bariéru pokožky a podporují její přirozenou obranyschopnost,“ vyjmenovává Lucia Havlíková. Zároveň zmiňuje další výhodu kvašení a tou jsou konzervační schopnosti zvyšující trvanlivost. Díky tomu je možné snížit potřebu syntetických konzervantů. Pokud si potrpíte na čistě přírodní produkty a prostudujete jejich etikety, velmi pravděpodobně najdete ve složení právě ony fermenty.
Jaký by ale měl být ten největší benefit? Teď by měli číst pozorně hlavně ti, kteří trpí příznaky citlivé pokožky se sklonem k podráždění. Je to totiž schopnost snižovat alergenní potenciál složek kosmetického výrobku. „Při fermentaci dochází k rozkladu složek, které by mohly dráždit pokožku, a zároveň se zvyšuje jejich kompatibilita s přirozeným mikrobiomem pleti. To znamená, že fermentované produkty jsou vhodné i pro citlivou nebo problematickou pleť,“ říká Lucia Havlíková.
Co je vlastně mikrobiom pleti?
Proces fermentace jde ruku v ruce s probiotickými složkami, které by měly na pleti dokázat podobná kouzla jako v našich střevech, a sice obnovovat její mikrobiom. Ten je podle všeho každý den oslabován znečištěným ovzduším, ale i častým mytím nebo kosmetickými produkty, které v dobré víře nanášíme na pleť. Narušená rovnováha se pak projevuje její suchostí, přecitlivělostí, vyrážkami či pupínky.
Co je ale onen mikrobiom zač? Jedná se o komplexní souhrn všech mikroorganismů obývajících určitý prostor. Tím prostorem jsou myšlena nejen střeva, ale i kůže nebo intimní partie. Rovnováha mikrobiomu je zásadní, a pokud se naruší (například kvůli antibiotikům, špatné stravě nebo stresu), může to vést k zažívacím problémům, oslabené imunitě nebo zánětům. Myslete ale na tělo jako na celek, všechno souvisí se vším a bez zdravého mikrobiomu ve střevech se nedočkáte ani zdravého mikrobiomu na pokožce. A to ani v případě, že se budete natírat probiotickými krémy s fermentovanými složkami od úsvitu do soumraku.
Co můžete pro svou pleť a vlastně celkové zdraví udělat, je zaměřit se na stravu obsahující dostatečné množství prebiotik a probiotik (zkuste zařadit v úvodu zmiňované kimči a kombuchu), na zmírnění stresu (co třeba velice účinné meditace) a omezení dráždivých chemických přísad nejen v kosmetice, ale i v domácí drogerii.
Šetrná kvašená péče
Zaujaly vás výhody fermentace a chcete o svůj mikrobiom pečovat nejen zevnitř, ale i zvnějšku? Na trhu existuje mnoho fi rem, které dokážou splnit vaše očekávání. Mezi nejčastější složky, které můžete v jejich zkvašené formě najít v řadě produktů, patří například zelený čaj, ženšen, rýže, mořská řasa nebo třeba papája. Mastičky z tohoto fermentovaného tropického ovoce oranžové barvy si oblíbili například i ekzematici. Ostatně vznik kosmetické značky Dr.PAWPAW je přímo s tímto onemocněním silně spjatý. Její zakladatelé Johnny a Pauline Patersonovi totiž hledali pomocníka při léčbě dceřina ekzému.
Účinky fermentované rýže si můžete užívat, pokud se poohlédnete po značkách, jako je korejská Beauty of Joseon nebo japonská Shiseido. Uniknout by vám neměla ani luxusní korejská značka Whamisa, která složky jednotlivých produktů fermentuje laktobacilem, jenž se podílí na udržení vyváženého pH pleti. Mimochodem, také jste ve fanklubu jemně perlivého nápoje zvaného kombucha? Pak vás může zajímat korejská značka Dr. Ceuracle, nabízející pleťovou kombucha esenci.
Je ale docela pravděpodobné, že pokud jste již korejské kosmetice propadli, spoustu fermentovaných složek najdete i ve složení produktů, co už máte doma. Fermentace v kosmetice zkrátka není jen módní trend, ale skutečně účinný inovativní proces. Produkty na bázi fermentace se ukazují jako skvělá volba pro každého, kdo hledá efektivní, šetrnou a udržitelnou péči o pleť.
Zdroj: autorský článek, RollingOut, Skinspotting