Lyžování, plněné knedlíky a skvělá muzea. Jižní Tyrolsko si užijete

Spoustu energie vydáte a ještě více si jí dobijete, na sjezdovce, bobové dráze nebo u bohatého stolu zapojíte tělo a mozek půjde ochotně za ním. Mezi zasněženými alpskými velikány a dolomitskými štíty Jižního Tyrolska si důkladně odpočinete.
Když pastviny, jablečné sady a vinice nejsevernějšího italského regionu pokryje sníh a vodopády se promění v ledopády, ocitnete se v zimní pohádce. I pragmatici do morku kostí uznávají, že podléhají zdejší podmanivé atmosféře minimálně při západu slunce, kdy se za jasného počasí vrcholky hor zbarví dorůžova a dočervena. Enrosadira je přírodní jev, díky kterému se zrodily místní legendy o měsíčních princeznách a trpasličím králi Laurinovi. Bez ohledu na ně snadno odpojíte mozek od všedních starostí a prožíváte přítomný okamžik jako během meditace. Pokud s tím zápasíte na jógové podložce, tak tady vám to půjde samo.
Výjimečné místo na zemi
Při pohledu na ztichlé alpské vrcholy najdete klid, prohřejete se v saunách provoněných senem z místních luk, dokonale se vyvětráte na běžkách, sjezdovkách a ve skiareálech, a pokud potřebujete více vzrušení, adrenalinem se rychle nabušíte při lezení po ledovcích. Jestli ale kus obyčejného štěstí hledáte v dobrém jídle, jste na dobrém místě.
Tady jsou kulinární pojmy jako lokální, bio a třeba i slow food doma, od běžné domácké po luxusní hotelovou kuchyni, mimochodem michelinské hvězdy se tady rodí jako ty zvečera na obloze. Začalo to v šedesátých letech hvězdou pro šéfkuchaře Alfonse Schiedera, a dnes se blíží třicítce. Pokud uslyšíte jména jako Heinrich Schneider, Karl Baumgartner či Norbert Niederkofler, tak řeč je právě o nich, vážených michelinských šéfkuchařích.
Jablka, špek a sýr
Hvězdná trojice surovin posvěcená evropskými známkami chráněného označení je v každém případě tato: jablka, špek a sýr Stelvio. K tomu je třeba přidat horské bylinky a víno. To, které se rodí na jižních alpských svazích, totiž patří mezi nejlepší v Itálii a díky ojedinělému terroiru sklízí ceny na mezinárodních soutěžích. Specifický terroir je ostatně důvodem, proč se ve zdejších jablečných sadech, mimochodem nejrozsáhlejších v Evropě, pěstuje více než desítka odrůd s prokazatelně delší trvanlivostí a intenzivnější chutí, než mají stejné druhy na jiných místech.
Co z místní kuchyně určitě ochutnat? Štrúdl, zeleninou plněné jablečné perly, mošt a pálenku. Sýrové nočky „Kasnocken“, zvěřinovou pečínku s polentou a samozřejmě marende se špekem, uzeným a klobásou, někdy i sýrem, vždy ovoněné fenyklem. Určitě i „Schlutzkrapfen“ se sýrem a špenátem. A kdybyste náhodou zatoužili po knedlíkové tour, žádný problém, Tyrolané jich připravují na třicet druhů naslano i nasladko. Mezi nejvyhledávanější náplně patří sýr a meruňky.
Vynikající kuchyni objevíte například v Pusterském údolí ve Falkensteiner Family Resort Lido, kterou zásobuje na dvanáct místních farem – od mouky přes sýry, uzeniny, ryby až po mošty. Je zde také speciální restaurace vytvořená na míru, dětem, od nábytku po menu, včetně nápojových stanic s pramenitou i minerální vodou a ředěnými džusy.
To vysportujete
Podlehnout opulentní jihotyrolské kuchyni neznamená katastrofu. O přebytečné kalorie se postarají místní kopce. Pro rodinné lyžování jsou dokonale uzpůsobené menší skiareály jako Haunold/Monte Baranci v regionu Tre Cime. Nabízí se tu i večerní lyžování, tobogany, fotografování s obřími sněhuláky či oblíbené krmení sobů. Nebo St. Magdalena, Pichl a Taisten v nedalekém Gsiesertalu. Běžkaře nepochybně uspokojí Toblach se známým běžkařských stadionem a skvělými tratěmi vytyčenými až do Cortiny d'Ampezzo. Letos nově budou stopy na biotopu Peagnaue osvětleny. Úžasné běžkování zažijete i vysoko na Prato Piazza nebo na jezeře v Anterselvě vedle biatlonového stadionu. Skialpinismus si mohou v této sezoně vyzkoušet také začátečníci, třeba od 15 do 28. ledna v rámci Villanderer Alm Ski Touring týdnů.
Novou atrakcí je Plosebob u Brixenu, kilometrovou jízdu v bezpečném bobu můžete začít s pozvolným rozjezdem nebo jako „hero“ adrenalinový zážitek s katapultovým odpichem hned na startu. Další možností je sáňkařská dráha z horní stanice lanovky na Plose, která nově vede i ke střední přestupní stanici, případně si můžete sjet na sáňkách dráhu čistě přírodním terénem až do údolí.
Za kulturou do hor
Aktivně strávit oddechový čas po sportovních výkonech umožní kulturní vysokohorské cíle. Muzeum Fossilia, tedy fascinující zkameněliny z pravěku objevíte v Möltenu/Meltině kousek na jih od Merana. Objet můžete i šest pozoruhodných muzeí hor Reinholda Messnera a kdo touží po silném estetickém zážitku, má příležitost v novém muzeu horské fotografie Lumen na vrcholu Kronplatzu. Moderní díla i instalace jsou zacíleny na všechny smysly.
Novinky v Ahrntalu a na Schnalstalu
Rekonstruovanou lanovku hlásí Klaussee, oblíbený skiareál v Ahrntalu, kde navíc přibylo 7,4 km nových sjezdovek. Jízda v kabince trvá jen 6 minut 12 sekund. Skiworld Ahrntal navíc nabízí nejlepší ceny předvánočního lyžování. Skipas na tři a více dní koupíte za polovic! Modernizace se dočkala i ledovcová lanovka z údolí na Schnalstal, lyžaře přivítá před Štědrým dnem. Ve zdejší ski aréně napočítáte okolo 126 třítisícových vrcholů.
Zdroj: autorský článek















