Bramborový salát k snídani a vánočka kdykoli: 5 českých vánočních comfort food
Jídlo není jen zdrojem energie, přináší nám i větší či menší potěšení. Některé recepty v nás dokonce dokáží vyvolat silné, hluboko zaryté vzpomínky. Takzvaná comfort food nám přináší intenzivní pocit nostalgie a vnitřního bezpečí. A o Vánocích to platí dvojnásob.
Comfort food jsou naše „emoční kotvy“. Drží nás pospolu nejen s rodinou, ale někdy i celou komunitou. Přináší nám pozitivní (a někdy možná i pár negativních, pokud si vzpomeneme na školní jídelnu) asociace a dokáží alespoň na chvilku utišit vnitřní neklid. K dobře známým receptům se i podle odborníků uchylujeme v časech, které jsou pro nás náročnější, než by bylo zdrávo.
Některé chutě a vůně máme v paměti uložené silněji než jiné. A ty, které máme spojené s Vánoci, jsou zpravidla jedny z nejsilnějších. Většinou se totiž pojí s nějakou tradicí. A to ne nutně s tou, která je celospolečenská. Může to být i ta malá, nenápadná, rodinná. V každém domě i bytě jsou přece situace, které se rok co rok opakují. Zatímco jeden loupe vajíčka na bramborový salát, druhý se marně snaží rozmotat světýlka nebo narvat stromek do malého stojánku, protože jako každý rok odmítá platit za seříznutí kmene.
Tak co, které jídlo ve vás vyvolá teplou, vánoční a možná i neurčitou vzpomínku, jen co na něj pomyslíte?
Bramborový salát k snídani
Každá rodina má ten svůj a jediná jistota kolem bramborového salátu je ta, že se každoročně strhne online i offline bitva o to, jestli do něj patří salám, šunka, nebo má zůstat zcela bez masa. Samozřejmě, že většina z nás si ho dopřeje u štědrovečerní večeře. Ten ideální čas pro jeho konzumaci ale pro někoho nastává až 25. prosince ráno. Ráno, kdy většina rodiny spí nebo čeká, až jim trochu vychladne čaj.
Tip, jak si nejlépe pochutnat: Salát se nejlépe konzumuje rovnou z mísy, vestoje a ideálně s pocitem, že to je ta nejlepší snídaně, jakou jste kdy jedli.
Pečená kachna s červeným zelím k obědu
Mezi kaprem a hromadou cukroví je třeba něco, co nás „uzemní“. Proto se u nás často na Boží hod podává kachna, husa nebo jiná pečínka. Hutným, nasládlým zelím splníme denní příjem zeleniny a knedlíky prostě ke svátečnímu stolu patří. Je to oběd, po kterém vás nečeká nic jiného než bezprostřední, blahodárné kóma na gauči.
Hrachovka k večeři
Pro někoho je hrachovka neoddělitelnou součástí Štědrého dne, pro někoho mezisvátečního období a pro někoho jen běžná polévka, která s Vánoci nesouvisí. Ať se řadíte do jakékoli kategorie, určitě si vzpomenete, jak vám bodla, když jste někdy přišli z procházky vymrzlí až na kost.
Vánočka kdykoli
Vánočka je esence. Většina z nás ji peče (nebo kupuje) s jasným cílem: konzumovat ji nonstop od začátku adventu až do Silvestra. Je jedno, jestli je pletená ze šesti, nebo z devíti pramenů, hlavní je ta vůně vanilky, rumu a máslová chuť, kterou čas od času přeruší mandle nebo rozinka.
Tip, jak si nejlépe pochutnat: Jakkoli. Ukrojte si kus po obědě místo dezertu. Ráno si ji namažte máslem a borůvkovým džemem, a pokud se nesní čerstvá, namočte ji ve vajíčku a opečte na másle jako francouzský toast.
Perníčky místo aromaterapie
Vonné svíčky a difuzéry jsou fajn, ale nic nepřekoná ten náraz hřebíčku, skořice a badyánu, když se perníčky vytahují z trouby. Ačkoli většina z nich je první týden tvrdá jako beton (a slouží spíš jako dekorace), není třeba panikařit. Většina z nich se do Vánoc dostane do stavu, kdy poslouží jako dokonale měkká celodenní svačinka.














