Nové zážitky mimo komfortní zónu: Proč si zajít na dovolené do místní restaurace

Kdy jste naposledy vložili do úst něco nového a neobvyklého? Při plánování dovolené se často zaměřujeme na výběr ideální destinace, rezervace a ubytování. Ale co jídlo? To nám buď vyberou hoteloví kuchaři, nebo se zkrátka uvidí až na místě. Jídlo přitom hraje v cestovních zážitcích klíčovou roli.
Musím se přiznat, že dřív jsem jídlo na dovolené podceňovala. Když člověk musí hodně koukat na peníze, jsou restaurace první na seznamu věcí, bez kterých se zkrátka musíte obejít. Pak jsem ale díky práci a psaní o cestování dostala možnost ochutnat různé pokrmy a získat zážitky spojené s jídlem. Tak jsem objevila novou dimenzi cestování.
Jasně, jako každé vystoupení z komfortní zóny, nese i ochutnávání nových jídel svá rizika. Jen si vezměte egyptskou „faraonovu pomstu“, tedy střevní a žaludeční problémy. Ale většinou je největším riskem, že vám jídlo nebude chutnat. Třeba já zatím nepřišla na chuť dolmades, řeckým plněným vinným listům s rýží. Tohle nakyslé jídlo mi prostě nesedí, ale i tak jsem ráda, že jsem ho mohla ochutnat. Jak jinak bych to také zjistila?
Lišejník v menu
Kulinářské trendy jsou jasné. Šéfkuchaři se snaží spojit své umění s potravinami dostupnými v oblasti, kde vaří. Loni na podzim jsem navštívila restauraci v italském alpském Cavalese. Šéfkuchař Alessandro Gilmozzi se pyšní michelinskou hvězdou. V salátu bylinky z okolí, v předkrmu místní maso, ve zmrzlinovém dezertu… lišejník. Všichni jsme ho s nedůvěrou ochutnali. Byl sladký, zaručený lék na chudobu, prolétlo mi hlavou. Díky kandování byla jeho chuť na hony vzdálená lišejníku, který byste seškrábli ze stromu. Ještě větší překvapení ale přišlo o den později už mimo michelinský podnik. Na horské chatě Rifugio Capanna Passo Valles nám, podotýkám za rozumnou cenu, nabídli vlastní těstoviny polité máslem a posypané mandlemi. A hádejte, co bylo v promyšleném dezertu ve tvaru hříbku? Opět ten skvělý kandovaný lišejník.
Proč na cestách jíst autentická regionální jídla
1. Zažijete nové chutě
Patří mezi nezapomenutelné „suvenýry“. A když vám chutná, mohou být inspiprací pro oživení vlastní kuchyně.
2. Poznáte místní lidi
Jídlo je univerzální jazyk. Oceníte to na cestách, kde se s místními obyvateli jejich řečí nedomluvíte. Ideálními místy jsou tržnice, pouliční stánky a malé podniky. Možná vás překvapí, jak vám lidé vyjdou vstříc a jak lze snadno komunikovat nečekanými způsoby.
3. Dostanete se ze své komfortní zóny
Odvaha ochutnat cizokrajně vypadající jídlo boří psychologické bariéry. Méně se pak bojíme zvednout důležité životní výzvy.