Blesková kuchyně. Osvědčené tipy, jak si ušetřit čas a práci při přípravě večeře

Zdroj: Shutterstock

10 Fotogalerie
Advertorial
Rádce

Po celém dni v práci nikdo nechce stát hodinu u sporáku. Jenže každý večer skončit u rohlíku se sýrem není zrovna ideální řešení. Dobrá zpráva je, že rychlá a chutná večeře není žádná věda. Stačí pár chytrých triků a její příprava vám nezabere víc než pár minut.

Tip č. 1: Vařte do zásoby

Tohle je jedna z nejjednodušších vychytávek, jak ušetřit čas. Když už se pustíte do vaření, udělejte rovnou dvojnásobnou porci. Večeři si dáte hned, ze zbylých porcí druhý den rychle vykouzlíte jiný pokrm. Vaše strava bude rozmanitá, i když nebudete každý den stát u sporáku.

Tip č. 2: Jeden plech, minimum nádobí

Každý, kdo někdy stál půl hodiny u dřezu, ví, že úklid často zabere víc času než samotné vaření. Proto je skvělé připravit všechny suroviny na jednom plechu. Nakrájejte zeleninu, přidejte maso nebo rybu, zakápněte olejem, posypejte bylinkami a šup s tím do trouby. Když plech vyložíte

pečicím papírem, máte vyhráno. Nebudete muset drhnout připečené zbytky a uklizeno budete mít raz dva. Výsledkem bude skvěle chutnající večeře, jejíž přípravou jste strávili sotva pár minut.

Zdroj: Shutterstock

Jak dodat pečené zelenině skvělou chuť?

Vytvořte si domácí česnekový dip z bílého jogurtu nebo sáhněte po kvalitní tatarce – ta od Hellmann’s má skvělou chuť, protože obsahuje kousky okurky, cibulky a pažitky.

Tip č. 3: Připravené suroviny dělají zázraky

Možná se to zdá jako práce navíc, ale věřte, že vám to později ušetří násobně víc času. Po nákupu si ovoce a zeleninu rovnou umyjte, osušte a případně nakrájejte, květák rozeberte na růžičky, pár vajec uvařte natvrdo. Když přijdete domů hladoví, sáhnete do lednice a rychle vytvoříte chutnou a vyváženou večeři. A hlavně – předejdete tomu, že ve spěchu sáhnete po něčem nezdravém, třeba po balíčku chipsů.

Zdroj: Shutterstock

Tip č. 4: Vařte chytře, ne zdlouhavě

Rozvrhněte si přípravu tak, aby se jednotlivé činnosti překrývaly. Než se osmaží cibulka, nakrájejte zeleninu. Když se v troubě peče maso, mezitím připravte salát nebo dejte nádobí do myčky. Tyhle malé triky vám ušetří drahocenné minuty a zajistí, že bude večeře na stole mnohem dřív, než byste čekali.

Zdroj: Shutterstock

Tip č. 5: Uklízejte průběžně

Možná to zní jako banalita, ale tohle pravidlo opravdu funguje. Použité prkénko hned opláchněte, drobky setřete, prázdný obal vyhoďte. Díky tomu nebudete po večeři čelit zaneřáděné kuchyni ani hromadě špinavého nádobí. I slavní šéfkuchaři se drží zásady: jedna ruka vaří, druhá uklízí.

Zdroj: Shutterstock

Tip č. 6: Sendviče a tortilly zachrání večer

Jsou dny, kdy nemáte sílu vůbec na nic. A právě proto je dobré mít v zásobě pár základních surovin: sýr, šunku, vejce a zeleninu. Stačí všechno poskládat do tortilly nebo sendviče a krátce zapéct v troubě. O tu správnou vláčnost a plnost chutí se postará tatarská omáčka Hellmann’s. Díky kouskům okurky, cibulky a pažitky dodá i obyčejnému sendviči svěží chuť a krémovost.

Zdroj: Shutterstock

Rychlý recept: Křupavý kuřecí sendvič s fresh zeleninou

  • Potřebujete: Pár krajíců řemeslného chleba, grilované kuřecí prso, plátky opečené slaniny, rajče, listy salátu a tatarskou omáčku Hellmann’s.
  • Postup: Na krajíce chleba naneste tatarku, položte list salátu, šťavnaté plátky rajčete, kuřecí maso a křupavou slaninu. Přiklopte druhým krajícem, lehce přitlačte a vložte na 5 minut do trouby nebo kontaktního grilu.
  • Výsledek: Božsky křupavý sendvič na povrchu, který je vláčný uvnitř.

Rychlé večeře dochucené tatarkou Hellmann's chutnají skvěleRychlé večeře dochucené tatarkou Hellmann's chutnají skvěle | Zdroj: UNILEVER ČR, spol. s r.o.

Vylaďte své večeře k dokonalosti

Vařit nemusí znamenat trávit hodiny v kuchyni. Stačí využít pár chytrých triků, mít připravené suroviny – a jednu osvědčenou záchranu v lednici. Tatarská omáčka Hellmann’s je krémová, svěží a připravená z vajec z volného chovu. Hodí se k sendvičům, zelenině i pečeným bramborám. Díky ní budou chutnat večerní rychlovky skvěle.

Rychlé večeře dochucené tatarkou Hellmann's chutnají skvěleRychlé večeře dochucené tatarkou Hellmann's chutnají skvěle | Zdroj: Shutterstock